h

h + k

>

 

>

dier

 

  home | dier | patiënt | kliniek & faciliteiten | wij | info

 

Het gebit van uw Huisdier.

De hond en de kat zijn afstammelingen van de roofdieren en dat is aan hun gebit goed te zien. Het is voorzien van grote en scherpe hoektanden die in staat zijn om rauw vlees in stukken te scheuren (of de stoelpoten, speel- goed, of uw eigen biefstuk e.d.).
Als pup/kitten hebben ze een melkgebit dat gaat wisselen op een leeftijd van 4 maanden. Op ongeveer 6 maanden zijn alle scherpe melktanden en kiezen vervangen. Heel af en toe blijft er een melk tandje zitten en als die op 8-9 maanden nog steeds aanwezig is, dan is het verstandig om het te laten trekken, i.v.m. de vorming van het blijvende gebit.
Tijdens het wisselen is de eetlust soms wat minder en kunnen de dieren wat hangerig zijn, en hebben een grotere behoefte tot knagen. U moet dan ook zorgen dat er wat te knagen valt ( geen oude schoen, want dan gaat waarschijnlijk de nieuwe er ook een keer aan ).Wat goed is, is bv een langgekookt soepbeen of speciaal kauwmateriaal uit onze praktijk, maar let op ;niet alles is ongevaarlijk, zo kunnen varkensoren of rubberballen zodanig kapotgemaakt worden dat er te grote stukken worden ingeslikt met alle mogelijke gevolgen vandien ( darmobstructies). Verder zijn varkens (ziekte van Aujesky)- en kippenbotten uit den boze vanwege de grote versplintering. Runderbotten kan wel, maar het liefst langdurig gekookt, om infecties tegen te gaan en om de botten harder te maken.
Tandsteen/tandplak kan men zoveel mogelijk voorkomen door brokken te voeren, dus niet alleen blikvoeding of diner geven. Poetsen is natuurlijk ook verstandig, maar niet altijd bij alle dieren uitvoerbaar. Tandsteen geeft naast risico op gaatjes, vaak een ontsteking van het tandvlees met als gevolg: moeilijker eten, speekselen en uit de bek ruiken.

Tot slot nog iets over de tanden van knaagdieren: je ziet meestal alleen de voorste snijtanden, maar ze hebben wel degelijk enkele rijen met kiezen achter in de mond.De snijtanden groeien steeds door en slijten door het eten af. Als de afslijting niet goed plaatsvindt kunnen de tanden scheef of doorgroeien waardoor de dieren moeilijker kunnen eten. De tanden moeten dan geknipt worden, iets wat helaas daarna regelmatig zal moeten gebeuren. Bij cavia's zien we ook wel eens doorgroei van de kiezen.Als dit te laat ontdekt wordt heeft het bijvijlen van de kiezen niet altijd meer het gewenste resultaat. Succes met poetsen.

A.L. Hoogveld

naar boven