h

h + k

>

 

>

dier

 

  home | dier | patiënt | kliniek & faciliteiten | wij | info

 

GOEDE VOEDING

Dit artikeltje gaat niet over dieren in hongersnood, hoewel dat zeker voorkomt, denk maar aan (water)vogels die in een strenge winter hun eten moeilijk bijelkaar geraapt krijgen of aan verwaarloosde schapen of pony's die alleen op een kale weide staan. Ik wil het nu alleen even hebben over de problemen die kunnen ontstaan als de voedersamenstelling niet goed is of als er overvoerd wordt en dan met name bij die dieren die als gezelschapsdieren in huis gehouden worden. In willekeurige volgorde:

  • OVERVOEDERING:    iedereen weet dat te dik zijn niet gezond is voor ons lichaam, en dat geldt natuurlijk ook voor onze huisdieren. Het is heerlijk om een dier te verwennen met allerlei lekkere dingen. Sommige mensen vergeten dan dat het onderwerp van de liefde een dier is en geven net zo makkelijk bonbons, taartjes en friet om maar wat te noemen in plaats van de meer gebruikelijke tractaties als hondenkoekjes, kluifjes of kattensnoepjes.Uiteraard bestaat een verwennerij van je dier juist uit aandacht, een liefkozing of een extra grote wandeling. Een dier zonder overgewicht voelt zich zowel geestelijk als lichamelijk veel energieker.

  • ONEVENWICHTIGE VOEDING.    Helaas zijn er nog steeds fokkers die bij de verkoop van een van hun pups een uitgebreid zelfbedacht dieetadvies meegeven. Afgezien van het feit dat dit meestal zeer bewerkelijke dieten zijn, zijn ze meestal niet juist van samenstelling. Het is bij een opgroeiend dier het beste als er een commerciele voeding gegeven wordt op basis van zijn leeftijd.Voor de hond zijn dat dus de eerste maanden de puppybrokken , waarbij het heel erg van belang is dat bij snelgroeiende honden van de grote rassen vrij vroeg overgegaan wordt naar de volwassen dieetvorm, al dan niet via een juniorvariant.Aangezien de pupvoeding het meest oplevert voor de fabrikant, staat op de verpakking altijd een (te) lange tijd wat betreft het voeren ervan.Onnodig om er nu bij te zeggen dat er naast die commerciele voeding (brok, diner of blik, waarbij natuurlijk geldt dat brokken goed zijn voor de ontwikkeling van een gezond en sterk gebit) absoluut geen extra vitaminen op mineralensuppletie gegeven moet worden, dus ook geen extra kalk! Er zijn diverse aandoeningen bekend van het skelet van het jonge dier die juist ontstaan zijn door een verstoorde kalk-fosfor verhouding. Vooral bij een dier in de groei zijn kleine verstoringen in een uitgebalanceerd dieet soms de oorzaak van latere problemen. Bij een volwassen dier komt het wat minder nauw. Iedereen kent voorbeelden van dieren die alleen maar restjes krijgen of juist elke dag een pond vlees krijgen en die toch stokoud werden. Een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van het gestel en de stofwisseling van het dier.Als er al vers vlees gegeven wordt (zeker bij mannelijke katers af te raden in verband met het ontstaan van blaasgruisproblemen) dan is het advies op dat de koken of te bakken.

  • OVERGEVOELIHEID   voor bepaalde grond- en of kleurstoffen. Honden en katten zijn nogal eens gevoelig voor varkensvlees (zeker nooit rauw geven) en zelfs de als tractatie bedoelde varkensoren kunnen bij dieren die daar gevoelig voor zijn huidklachten veroorzaken. Er zijn nog steeds wetenschappelijke onderzoeken bezig om erachter te komen hoe een en ander in elkaar steekt. Maar als je bedenkt dat bij kinderen de laatste jaren steeds meer bekend is geworden over allergieen is het niet onwaarschijnlijk dat dit soort dingen ook bij dieren een rol kunnen spelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er kinderen zijn die overgevoelig zijn voor kleurstoffen waarbij dat tot uiting komt in agresief gedrag. Nogmaals:het is niet bewezen dat kleurstoffen bij sommige dieren agressie kan veroorzaken maar het is zeker niet uit te sluiten.

  • JUISTE DIERSOORTVOEDING.    Bijvoorbeeld: cavia's kunnen in tegenstelling tot konijnen niet zelf hun vitamine c aanmaken. Om die reden bevat caviavoer toegevoegd vitamine C en konijnenvoer niet. Een cavia doet het dus niet goed op konijnenkorrels. Vitamine C is een niet al te stabiele stof, dus koop nooit een 10 kilozak voer als u maar een cavia heeft:tegen de tijd dat SP de zak half leeg is zit er nog nauwelijks vitamine C in. Steeds meer mensen houden nu dieren die vroeger vrij uitzonderlijk waren. Woestijratjes, chinchilla;s, fretten, beo's, slangen, noem maar op. Bij aanschaf van een dergelijk dier moet men zich dus goed laten voorlichten over de juiste voeding. Verder is gewoon gezond verstand natuurlijk onontbeerlijk. Als ik hoor dat iemand zijn aan diarree lijdende papagaai weer aan het eten wil krijgen door het voeren van friet en frikadellen dan krab ik toch even achter mijn oren.

 

A.L. Hoogveld

naar boven