h

h + k

>

vuurwerk

>

dier

 

  home | dier | patiënt | kliniek & faciliteiten | wij | info

 

Voor onze huisdieren is het over het algemeen niet zo prettig al dat geknal, en ook van de kleurenpracht zullen ze niet zo genieten, want veel dieren kunnen moeilijk kleuren onderscheiden.
Vogels daarentegen zien meer kleuren dan de mens dus die staan waarschijnlijk enorm te kijken naar al die schitterdende kleuren.

Het beste is om Uw huisdier binnen te houden eventueel in een kamer of ruimte waar het niet te druk is met bezoek.
Overvoer de dieren niet, als een dier gespannen is heb je sneller kans dat hij/zij gaat braken.
Dat het geven van oliebollen en appelflappen ook niet zo aan te bevelen is zal U niet verbazen.
Maar U kent zelf Uw dier het beste en weet over het algemeen natuurlijk goed wat hij kan hebben.

Er zijn diverse kalmeringsmiddelen mogelijk om toe te dienen aan dieren die echt in paniek raken.
U kunt dan denken aan een tranquillizer ( bij de dierenarts verkrijgbaar) die met behulp van tabletten toegediend wordt.
U moet dan rekening houden met het feit dat er een groot verschil in individuele gevoeligheid bestaat.
Soms heeft een klein hondje wel twee tabletten nodig terwijl de kolos van de buren al na 1 tablet gaat wankelen.
De dieren komen door dit middel niet in slaap, maar worden rustiger en relaxter (gebruik geen medicijnen van Uzelf!), de bijwerkingen zijn zeer onschuldig, maar die moet je wel weten: de dieren gaat soms als dronkemannen lopen en hebben rode hangende ogen. Het middel werkt vrij lang, soms wel 24 uur. In principe is 2 uur van tevoren geven op tijd genoeg, maar bij gespannen dieren is de maaglediging vertraagd en werkt het niet op tijd. Een alternatief is dan om bijvoorbeeld een halve dosering als om 20.00 uur tegen en 2 uur later nog wat, afhankelijk van het effect van de eerdere dosering. Er bestaan ook homeopathische kalmeringsmiddelen en middelen op kruidenbasis, soms gewoon bij de drogist of natuurwinkel te koop. Als een dier er gevoelig voor is kan het zeker werken, het punt is dat je dat eigenlijk zou moeten uitproberen om het zekere voor het onzekere te nemen.

Verder moet U op 1 januari echt opletten of een dier niet in al dan niet nog nasmeulend vuurwerk trapt, ook ligt er vaak veel rommel op straat en een verwonding door glas of ijzer is altijd mogelijk.

Ik wens U en Uw dierbaren een geweldige jaarwisseling en een in alle opzichten goed en gezond nieuwjaar.

A.L. Hoogveld

naar boven