overige

>

hamster

>

dier

 

  home | dier | patiënt | kliniek & faciliteiten | wij | info

 

Hamster

Soorten:

  • Europese hamster, deze hamster is een beschermde diersoort en ongeschikt als huisdier.

  • Syrische hamster, beter bekent als de goudhamster, een foutieve naam omdat de Syrische hamster niet alleen in goudkleur voorkomt maar ook als albino, bont, geelbruin, met een lengte van 14-19 cm de grootste van de 3 soorten.

  • Chinese dwerghamster, deze wordt ongeveer 10 cm lang en is grijsgestreept van kleur.

De Syrische hamster

Nachtdier

 

Het is een schemer-of nachtdier dwz hij slaapt overdag (dan mag je hem dus ook niet storen) en is 's avonds en 's morgens aktief. Dit zijn dan ook de tijden dat je hem kunt verzorgen. Verder is het een knaagdier, dat veel kapot kan bijten en hij houdt van graven.

Winterslaap

 

Als de omgevingstemperatuur onder de 10 graden komt kunnen ze in een winterslaap raken, ze rollen zich op en het lichaam past zich aan, de hartslag daalt van 300 slagen per minuut naar 10 slagen per minuut, ze ademen maar één keer per minuut en hun lichaamstemperatuur neemt praktisch dezelfde waarde aan als de omgeving. Mocht uw hamster in een koude kamer staan en "dood" zijn, controleer hem dan goed voordat u besluit dat hij overleden is!

Voedsel

 

Hamsters zijn van nature alleseters (omnivoren). Ze moeten altijd voer ter beschikking hebben. Verwijder wel eventuele voedselresten en voorraden die ze aanleggen, deze bederven snel.
Naast speciaal hamstervoer (muizen- of rattenvoer mag ook) mogen ze als lekkere (verse!) tussendoortjes hebben bijvoorbeeld, groenvoer, zoals gras, paardebloembladen, groenten en fruit: sla, appel, rozijnen en wortels, zaden: zonnebloempitten, pinda's en maïs, melkproducten: kaas en yoghurt, vlees: rauw vlees (geen kip!), meelwormen of kattenbrokjes, knaagtakjes van de wilgenboom of de beuk, natuurlijk moet er altijd vers water klaar staan.
Niet geven: rauwe bonen, aardappelkiemen, groene delen van aardappel, tomaten en gouden regen.

Leeftijd

 

Hamsters leven helaas niet lang, de gemiddelde leeftijd is 1-3 jaar, ze kunnen maximaal 7 jaar oud worden. De ervaring is dat de bonte (tweekleurig) hamster vaak de 2 jaar niet haalt. De Chinese hamster worden meestal het oudst.

Fokken

 

Een vrouwtje mag gedekt worden vanaf een leeftijd van zeven weken. Om de vier dagen is het vrouwtje dekrijp: als de schemering begint houdt ze het staartje in de lucht. Dan pas mag het mannetje erbij geplaatst worden. De dekking vindt meestal in de late uurtjes plaats. Als ze niet dekrijp is kan een gevecht van leven op dood beginnen! Het mannetje wordt de volgende dag weer uit de kooi verwijderd (handmatig).
Als het vrouwtje en het mannetje direct na het spenen samen in een kooi geplaatst zijn geldt dit natuurlijk niet, dan gewoon afwachten totdat het vrouwtje zwanger wordt. Het vrouwtje maakt altijd een nest, ongeacht of ze zwanger is.
Na een draagtijd van 15-17 dagen ( chinese hamster 21 dagen ) worden 5-10jongen geboren. Het is daarom verstandig om 2 dagen voor de geboorte de kooi schoon te maken en voldoende voeding voor ruim één week te verstrekken zodat het vrouwtje tijdens de geboorte en de eerste week na de geboorte niet gestoord hoeft te worden. In de eerste week na de geboorte kan onrust, opwinding (bijv. kooi schoonmaken, voeren) leiden tot de dood van de jongen. Na 3-4 weken moeten de jongen gescheiden worden en mag pas het nest worden schoongemaakt. Later scheiden leidt tot felle vechtpartijen.
Het eerste nestje gaat vaak mis, de voornaamste oorzaken hiervoor zijn: geen goede voeding (geen dierlijk eiwit: vlees!), te veel onrust, niet voldoende moedermelk of onervarenheid.
Als u een nieuw nestje wilt dan mag het mannetje pas op zijn vroegst één week na de geboorte bij het vrouwtje geplaatst worden.
Bijzonderheden
Als een hamster b.v. al een week ziek is dan kan zelfs de dierenarts hem vaak niet meer redden.
Twee volwassen hamsters bij elkaar zetten: dit eindigt vaak met een gevecht van leven op dood.
Nooit een slapende hamster wakker maken. Hamsters slapen diep, als ze wakker schrikken kunnen ze flink bijten (geef ze eens ongelijk!). Niet op tafel laten lopen: ze vallen er echt van af.
Niet ongecontroleerd los laten lopen, ze verstoppen zich en knagen op alles ( ook op elektriciteitsdraden).
Hamsters zijn van nature dieren die in hun eentje leven (solitair), hamsters ouder dan 4-6 weken bij elkaar plaatsen kan leiden tot een gevecht van leven op dood, het is dus niet zielig om een hamster alleen in een kooitje te houden.
Wilt u ze toch samenplaatsen dan heeft U de volgende mogelijkheden:
Vrouwtje en mannetje hamster direct na het spenen ( weg van de moeder ) op 3-4 weken leeftijd samenplaatsen, wordt met name door fokkers gedaan om een fokpaartje voor het leven te vormen.
Twee mannetjes samenplaatsen, bij mannetjes is de kans iets kleiner dan bij vrouwtjes dat ze vechten.
Hamsters uit één nest kunnen meestal een tijdje bij elkaar blijven maar let op: vanaf zeven weken leeftijd kunnen ze zich voortplanten.
Het vrouwtje heeft een boller lichaam dan het mannetje. Daarnaast is bij het "slanke" mannetje de afstand tussen de anus en geslachtsopening groter dan bij het vrouwtje. De testikels zijn bij volwassen mannetjes goed zichtbaar.
Hamsters zijn geboren knagers. De kooi moet daarom van glas of plastic zijn (ook voor de hygiëne) en regelmatig nagekeken worden op beschadigingen.
De bodembedekking mag niet eetbaar zijn en moet vocht kunnen absorberen. In aanmerking komen houtsnippers, krullen of turfmolm, altijd een dikke laag gebruiken. In het ontlastinghoekje eventueel kattengrit. Liever geen zaagsel ( wordt opgegeten, geeft verstopping ), watten (raken ze met hun pootjes verstrikt in) of zand (absorbeert niet) gebruiken. Eenmaal per week de bodembedekking verschonen. Het hoekje dat ze als wc gebruiken liefst elke dag verschonen.
Hamsters bouwen graag nesten. Als nestmateriaal is o.a.geschikt: papieren zakdoekjes of fijne reepjes papier. Hamsters zijn actieve dieren. Zorg voor geschikt speelgoed..
De kooi mag nooit in de zon of in de tocht staan.

Zieke hamster

 

Een zieke hamster is rustig, eet slecht en zit vaak bol.
Ze hebben dan rust en warmte nodig ( kruik of lamp op de kooi laten schijnen).
Als ze last hebben van diarree dan licht verteerbare kost geven: beschuit, gekookte witte rijst of geroosterd wit brood, venkelthee kan helpen tegen de krampjes.
Als ze niet willen eten of drinken: lekkere hapjes geven (fijngesneden fruit/ groente) en eventueel met pipet wat water of yoghurt ingeven.
Hamsters gaan snel achteruit! Wacht daarom niet te lang voordat u de dierenarts bezoekt.

naar boven