h + k

>

maag/darmen

>

dier

 

  home | dier | patiënt | kliniek & faciliteiten | wij | info

 

De meest voorkomende klachten bij maag darmaandoeningen zijn braken en diarree. Op deze pagina kunt u lezen hoe het spijsverteringskanaal werkt en welke dieet- en verzorgingsmaatregelen u kunt nemen wanneer uw huisdier last heeft van maagdarmklachten.

Het spijsverteringskanaal

Huisdieren hebben voeding als 'brandstof' nodig om in leven te blijven. Voordat voedsel door het lichaam kan worden opgenomen, moet het eerst tot kleine deeltjes voedingsstoffen worden afgebroken, Dit proces heet de spijsvertering en vindt plaats in het maag-darmkanaal en de bijbehorende organen. Het begint in de maag en gaat door in de dunne darm, waar de voedingsstoffen in het bloed worden opgenomen. De lever en alvleesklier produceren stoffen die de vertering mogelijk maken. In de dikke darm vindt weinig vertering meer plaats. Hier wordt met name water vanuit het darmkanaal heropgenomen in het lichaam, waardoor de darminhoud als het ware indikt, Dit is belangrijk voor het krijgen van een stevige ontlasting en houdt daarnaast het watervolume van het lichaam op peil.

Maag-darmklachten komen regelmatig voor bij honden en katten. Onderstaand worden een aantal veel voorkomende aandoeningen beschreven.

Gastro-enteritis

Gastritis betekent ontsteking van het maagslijmvlies. De meest voorkomende klachten hierbij zijn braken en buik pijn. Gastritis gaat vaak gepaard met enteritis (ontsteking van de darm). De term gastro-enteritis wordt gebruikt voor een ontsteking van het hele maag darmkanaal.

Een ontsteking van het maag-darmkanaal kan vele oorzaken hebben, zoals een bacteriële of virusinfectie, het eten van bedorven voedsel, een voedselallergie of het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook een plotselinge verandering van de voeding, het geven van tafelresten of het drinken van melk kan bij sommige dieren diarree veroorzaken. Meestal treden de symptomen bij bovengenoemde aandoeningen snel op, men spreekt dan van acute maag-darmklachten. Daarnaast kunnen andere aandoeningen, zoals een nier of leverziekte, ook braken en diarree veroorzaken. Deze klachten zijn meestal langdurig en worden chronische maagdarm klachten genoemd

Wanneer het maag-darmkanaal ontstoken is, kan het niet meer goed werken en wordt de spijsvertering verstoord. Water en voedingsstoffen worden niet goed opgenomen en hierdoor ontstaat diarree. Dieren met ernstige diarree kunnen uitgedroogd raken, omdat ze veel vocht verliezen. Vocht toedienen in de vorm van een elektrolytendrank, of eventueel bij ernstige diarree via een infuus, is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Wanneer er braken aanwezig is, zorgt dit niet alleen voor meer vochtverlies, maar kan ook de zuur/base- en elektrolytenbalans in het bloed verstoord raken.

De behandeling van huisdieren met acute maag-darmklachten (gastro-enteritis)

Medicijnen

 • Uw dierenarts kan uw huisdier bepaalde medicijnen voorschrijven (bijvoorbeeld anti braakmiddelen of antibiotica, afhankelijk van de oorzaak en ernst van de gastro~enteritis.

 • Bij ernstige uitdroging kan een infuus onder de huid of intraveneus noodzakelijk zijn om het tekort aan vocht en elektrolyten aan te vullen.

 • Wat ook de oorzaak van de diarree is, een speciale dieetvoeding zal in de meeste gevallen een belangrijk onderdeel van de behandeling zijn.

Dieetmaatregelen

 • Om het maag darmkanaal van uw huisdier wat 'rust' te geven, kan uw dierenarts voorschrijven om 24 uur geen vast voedsel, maar alleen water en een speciale elektrolytenoplossing, zoals de Rehydration Support Fluid te geven. Deze elektrolytenoplossing zal de hoeveelheid vocht in het lichaam op peil brengen en de elektrolyten- en zuur/basebalans herstellen. Eventueel kan uw dierenarts ook een vloeibare voeding, zoals het Convalescence Support Instant dieet voorschrijven.

 • Uw dierenarts kan daarna adviseren met een licht verteerbaar dieet te beginnen. Een licht verteerbare voeding zorgt ervoor dat het maag-darinkanaal de voedingsstoffen die uw huisdier nodig heeft, gemakkelijk kan verteren en opnemen. Door de maaltijden in kleine porties, verspreid over de dag te geven, hoeft het maag-darmkanaal slechts kleine hoeveelheden tegelijk te verwerken. Het ideale dieet bevat meer energie (calorieën) dan normale voeding, zodat alle benodigde voedingsstoffen in relatief kleine hoeveelheden kunnen worden opgenomen..

 • Door het geven van het juiste voedsel, zal het maag-darmkanaal zich sneller herstellen. Zorg dat iedereen die met uw hond of kat in contact komt weet dat het dier alleen het dieet mag hebben en geen extraatjes of tussendoortjes. Houdt uw huisdier zo mogelijk binnen, zodat hij zijn maaltijd niet buitenshuis kan aanvullen.

 • Uw dierenarts kan uw huisdier gedurende de herstelperiode voor een aantal dagen een speciale dieetvoeding voorschrijven, zoals het Sensitivity Control dieet (zie laatste pagina). Deze diëten zijn zeer smakelijk en licht verteerbaar en bevatten de juiste hoeveelheden hoogwaardige ingrediënten om het herstel van beschadigde weefsels en de normale lichaamsfuncties te bevorderen.

 • Als uw huisdier is hersteld, kunt u in 3 a 4 dagen weer overschakelen naar de normale voeding. Komen de klachten terug, dan kunt u liet Sensitivity Control dieet ook gedurende langere tijd blijven geven. Het is namelijk een complete dieetvoeding, waaraan niets hoeft te worden toegevoegd.

 

Voedingsadvies bij acute maag-darmaandoeningen

-12-24 uur geen vast voedsel

-wel kleine hoeveelheden van een elektrolytenoplossing of vloeibare voeding (bijv, Rehydration Support Fluid/ Convalescence Support Instant dieet)

-daarna 3-5 dagen een licht verteerbaar dieet (bijv. Sensitivity Control dieet)

=vervolgens langzaam overschakelen op de normale voeding

 

Alvleesaandoeningen bij de hond/ Exocriene Pancreas lnsufficiëntie (EPI)

De alvleesklier (pancreas) is een V-vorniige klier die vlakbij de maag ligt. De alvleesklier speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling door de productie van het hormoon insuline en de pancreassappen. De pancreassappen bevatten enzymen, die werken als een soort 'chemische scharen'. Ze zijn belangrijk voor de verlening van voedingsstoffen zoals vetten, eiwitten en koolhydraten. De meest belangrijke functie is de vertering van vetten d. m. v. het enzym lipase. Bij sommige dieren (meestal honden, maar soms ook katten) is de productie van pancreassappen verstoord. Deze aandoening wordt ook wel EPI (Exocriene Pancreas insufficiëntie genoemd. EPI leidt tot een verminderde vertering van de voedingsstoffen, met name van de vetten. De onverteerde vetresten in de dunne darm veroorzaken diarree en vormen een voedingsbron voor de darmbacteriën, die zo tot grote aantallen kunnen toenemen en de klachten verergeren. Deze zogenaamde 'bacteriële overgroei` is een bekende complicatie bij EPI.

Honden met EPI zijn vaak vermagerd door de verminderde opname van voedingsstoffen. Door de verminderde vertering en -opname van vetten hebben deze honden meestal ook een slechte vachtconditie, omdat de essentiële vetzuren die nodig zijn voor een glanzende vacht niet of onvoldoende worden opgenomen.

Als uw dierenarts EPI vermoedt, kan hij of zij via bloed onderzoek de werkzaamheid van de alvleesklier te testen en de diagnose te stelen. Wanneer er sprake is van EPI zal uw huisdier meestal bepaalde medicijnen (pancreasenzymen) voorgeschreven krijgen om de vertering van voedingsstoffen te verbeteren, Daarnaast vormt het geven van een speciale dieetvoeding een belangrijk onderdeel van de behandeling. Een dergelijk dieet moet zo min mogelijk vet bevatten, maar wel voldoende essentiële vetzuren, en zeer licht verteerbaar zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het Digestive Tract Support dieet (zie laatste pagina). Tip: indien uw hond met een pancreasprobleem slecht reageert op de verschillende diëten en medicijnen dan zou u een dieet kunnen proberen waarin runder alvleesklieren ( www.ducknatuurvoeding.com ) verwerkt zijn. Deze tip kreeg ik van een eigenaar van een Duitse Herder die ondanks alle diëten en medicijnen toch maar bleef afvallen. Dankzij het laatstgenoemde dieet is de hond weer 10 kg aangekomen.

Chronische darmontstekingen/ lnfammatory Bowel Disease (IBD)

Een chronische darmontsteking is een vaak voorkomende oorzaak van braken en diarree, met name bij jonge katten, waarbij vooral braken op de voorgrond treedt. Dieren niet IBD hebben last van een ernstige ontsteking van de darm, waardoor de vertering en opname van voedingsstoffen aanzienlijk vermindert. Dit leidt tot gewichtsverlies en een slechte conditie.

De behandeling van IBD bestaat voornamelijk uit een speciaal dieet en eventueel het geven van ontstekingsremmende medicijnen. Uw dierenarts zal meestal een licht verteerbaar, hypo-allergeen dieet voorschrijven, zoals het Sensitivity Control dieet (zie laatste pagina). Dit dieet bevat slechts één dierlijke eiwitbron en één koolhydraatbron, waardoor de kans op een allergische reactie aanzienlijk verkleind wordt. Ook bevat het dieet géén ingrediënten die in verband kunnen worden gebracht met overgevoeligheidsreacties (iets wat vaak voorkomt bij dit soort klachten), zoals zuivelproducten, soja en granen. Door de zorgvuldig geselecteerde, hoogwaardige bestanddelen bevordert dit dieet het herstel van beschadigde weefsels en normale lichaamsfuncties, zodat de klachten van uw huisdier meestal snel zullen verminderen.

Colitis

Colitis is een ontsteking van de dikke darm (liet colon) en wordt gekarakteriseerd door het veelvuldig produceren van kleine beetjes dunne ontlasting, soms gepaard met bloed en/of slijm. Vaak heeft het dier pijn of gaat de ontlasting moeilijker (persen). Colitis kan vele oorzaken hebben zoals parasieten, infecties en voedselallergieën of intoleranties. De klachten zijn zeer wisselend. Sommige dieren hebben slechts geringe problemen, terwijl andere ernstig ziek kunnen zijn. Ook is colitis bij een aantal dieren een steeds weer terugkerend probleem. Dieetbehandeling en ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen de ontstekingen te verminderen en herhaling te voorkomen. Ontstekingsremmende medicijnen zijn vaak nodig, zeker in het begin van de aandoening om de ontsteking zoveel mogelijk te beperken en de klachten te verminderen. Bij bepaalde vormen van colitis, zoals de chronische, idiopathische colitis (d. w. z. dat oorzaak niet bekend is), kan het geven van een speciale dieetvoeding de benodigde hoeveelheid ontstekingsremmende medicijnen op de lange termijn verminderen.

Chronische, idiopathische colitis is een van de meest voor komende oorzaken van chronische diarree bij de hond. Om de ontsteking in de dikke darm tot rust te brengen kan uw dierenarts een speciaal hypo~allergeen dieet voorschrijven, zoals het Sensitivity Control dieet (zie laatste pagina). Dit dieet is zeer lichtverteerbaar en bevat slechts één dierlijke eiwitbron en één koolhydraatbron, waardoor het ervoor zorgt dat er zo min mogelijk allergie-opwekkende stoffen de dikke darm bereiken, Hierdoor wordt de allergene prikkeling van de darm tot een minimum beperkt, wat de kans op een allergische reactie aanzienlijk verkleint.

'Spastisch Colon'/

lrritabie Bowel Syndrome (IBS)

Sommige vormen van colitis reageren goed op een verhoogde hoeveelheid vezels in de voeding, Dit geldt bij voorbeeld voor IBS, een darmstoornis die vaak voorkomt bij drukke, nerveuze honden en die te vergelijken is met het Spastisch Colon bij de mens. Onder voedingsvezel verstaat men dat gedeelte van de koolhydraten, dat niet door de enzymen in het maag~darmkanaal wordt verteerd. Er zijn twee soorten vezels: onoplosbare vezels (onoplosbaar in water) en oplosbare vezels (oplosbaar in water).

Sommige dieren met colitis kunnen baat hebben bij verhoogde gehalten aan beide soorten vezels in de voeding. Onoplosbare vezels normaliseren de passagetijd van de ontlasting door de dikke darm, terwijl oplosbare vezels water binden en de ontlasting steviger maken. Bovendien worden oplosbare vezels door de bacteriën in de dikke darm gebruikt om essentiële vetzuren te produceren, Deze essentiële vetzuren kunnen als voeding dienen voor de beschadigde cellen in de dikke darmwand, die daardoor sneller herstellen.

Uw dierenarts kan voor deze aandoening een speciale dieetvoeding voorschrijven met een verhoogd gehalte aan oplosbare en onoplosbare vezels, zoals het Glucomodulation Control dieet voor de hond (zie laatste pagina).

Dieetmaatregelen

Het geven van het juiste dieet is de basis van de behandeling van vele spijsverteringsstoornissen. Als uw hond of kat een dieet volgt, moet iedereen die wel eens met hem in contact komt weten dat het dier alleen het aanbevolen dieet mag krijgen, dus geen extraatjes of tussendoortjes. Zorg er verder voor dat het dier zijn dieet niet buitenshuis kan aanvullen, b.v. uit vuilniszakken.

WALTHAM' Veterinary Diets

Voor hond en kat: SENSITIVITY CONTROL"

Selected Protein Diet"

Het Sensitivity Control dieet is speciaal ontwikkeld ter ondersteuning van de behandeling van acute en chronische maag-darmaandoeningen bij honden en katten, zoals braken, diarree en colitis. Het is ook zeer geschikt voor gebruik als licht verteerbare voeding na een operatie, Daarnaast is het door de zorgvuldig geselecteerde ingrediënten zeer geschikt voor de diagnose en behandeling van voedselallergieën en -intoleranties. De belangrijkste eigenschappen zijn:

 • één dierlijke eiwitbron en één koolhydraatbron.

 • glutenvrij

 • lactosevrij

 • licht verteerbaar en zeer smakelijk

 • verrijkt met antioxidanten (vitamine E en taurine)

 • ook geschikt voor pups en kittens en drachtige of zogende dieren.

Het Sensitivity Control dieet is verkrijgbaar in blikvoeding, Kip en Rijst (hond en kat) en Eend en Rijst (hond en kat) en droogvoeding Capelin en Tapioca (hond en kat) en Eend en Rijst (kat).

Voor de hond: DIGESTIVE TRACT SUPPORT

Low Fat Diet

Het Digestive Tract Support dieet is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van honden die problemen hebben met de vertering van vetten, zoals bij exocriene Pancreas insufficiëntie EPI. De belangrijkste eigenschappen zijn:

 • een laag vetgehalte, met de juiste hoeveelheid essentiële vetzuren

 • goed verteerbare koolhydraten

 • verhoogde gehaltes aan zink, koper en B vitaminen

 • lactosevrij en gluten vrij

 • licht verteerbaar en zeer smakelijk

 • verrijkt met antioxidanten (vitamine E en taurine)

 • ook geschikt voor pups en drachtige of zogende teven.

Het Digestive Tract Support dieet is verkrijgbaar voor de hond in blik- en droogvoeding.

Voor de hond: GLUCOMODULATION CONTROLT'

High Fibre Diet m

Het Glucomodulation Control dieet is een vezelrijk dieet, speciaal ontwikkeld voor de behandeling van obstipatie, idiopathische diarree en sommige vormen van colitis bij de hond. Het is tevens geschikt als onderdeel van de behandeling van diabetes mellitus (suikerziekte). De belangrijkste

eigenschappen zijn:

 • een verhoogd voedingsvezelgehalte met de juiste verhouding oplosbare/ onoplosbare vezels

 • een beperkt vetgehalte

 • een beperkt eiwitgehalte

 • verhoogd vitaminen- en mineralengehalte

 • verrijkt met antioxidanten (vitamine E en taurine)

 • zeer smakelijk

Het G ucomodulation Control dieet is verkrijgbaar voor de hond in blik- en droogvoeding.

Waarschuwing

Het Gluconiodulation Control dieet is niet geschikt voor pups en honden met andere alvleesklieraandoeningen dan diabetes mellitus, zoals Exocriene Pancreas lnsufficiéntie

(E P l).

Uw dierenarts kan uw huisdier bij acute problemen en tijdens de herstelperiode ook het Convalescense Support Instant dieet of de Rehydration Support Fluid voorschtijven, wanneer een vloeibare voeding of elektrolytenoplossing geïndiceerd is. Uw dierenarts kan u meer informatie geven over dit dieet.

 

Voedingsadvies

Al deze diëten zijn complete, uitgebalanceerde voedingen, die langere tijd gegeven kunnen worden. Raadpleeg de desbetreffende verpakking voor de aanbevolen hoeveelheid voor uw huisdier. De totale dagelijkse hoeveelheid kan eventueel verdeeld worden over meerdere porties per dag. Geef absoluut geen andere voeding, tafelresten, snacks, koekjes of tussendoortjes, tenzij uw dierenarts anders adviseert. Zorg dat er altijd schoon, vers drinkwater voor uw huisdier klaarstaat.

Antioxidanten

Alle WALTHAM' veterinaire diëten zijn verrijkt niet antioxidanten (vitamine E en taurine), die helpen liet natuurlijke afweersysteem van honden en katten te versterken. Verschillende voedingsstoffen, zoals bepaalde vitaminen en mineralen die van nature voorkomen in voedingsmiddelen, kunnen een antioxidantenwerking hebben. Wetenschappelijk onderzoek beeft aangetoond dat antioxidanten zowel bij mens als dier een cruciale rol spelen bij het instandhouden van het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam tegen de stress van alle dag. Zo beschermen antioxidanten de lichaamscellen bijvoorbeeld tegen het ouder worden en tegen verschillende aandoeningen.

De WAITHAM" veterinaire diëten zijn volgens de laatste wetenschappelijke inzichten) samengesteld door de dierenartsen en voedingsdeskundigen van WAITHAM', 's werelds toonaangevende autoriteit op het gebied van voeding en verzorging van huisdieren, Ze zijn alleen verkrijgbaar bij uw dierenarts, om onder zijn of haar begeleiding te worden gegeven. Geef het dieet dan ook alleen volgens de instructies van uw dierenarts en uiteraard uitsluitend aan het dier waarvoor het is bestemd.

 

 

 

naar boven