h + k

>

vlooien

>

dier

 

  home | dier | patiënt | kliniek & faciliteiten | wij | info

 

Vlooien

De meest bekende uitwendige parasiet is wel de vlo. Zodra de vlo een hond of kat gevonden heeft, plant zij zich met een enorme snelheid voort, waardoor heel de omgeving in een minimum van tijd besmet wordt. De vlo heeft bloed nodig om te overleven en om zich te kunnen voortplanten. Niet alleen onze huisdieren maar ook de mens kan het slachtoffer worden van deze bloeddorstige parasiet.
Hoe merken we een vlooienbesmetting op?
Bij dieren veroorzaakt de vlo jeuk, haaruitval, huidbeschadigingen gevolgd door huidontstekingen en zeer dikwijls allergie tegenover vlooienbeten. Bovendien kunnen vlooien ook bepaalde lintwormen overdragen.
Maar ook de mens kan lastiggevallen worden door de vlo.

Hoe verspreidt een vlo zich?
Om vlooien goed te bestrijden, moet je weten hoe ze zich verspreiden. Een volwassen vlo zuigt bloed bij hond of kat en legt eitjes. Zij kan wel 50 eitjes per dag leggen. Deze eitjes kleven niet aan de vacht van het dier maar vallen op de grond. Na een aantal dagen komt uit het ei een larve. Deze vervelt een aantal keren en spint uiteindelijk een cocon om zich heen.

Hieruit komt na verloop van tijd weer een volwassen vlo. Afhankelijk van de omstandigheden (temperatuur, luchtvochtigheid, aanwezigheid huisdieren) duurt deze cyclus 3 weken tot wel 3 maanden.

Wat kunnen we eraan doen?

Voor een doeltreffende vlooienbestrijding dient een volledig vlooienbestrijdingsplan te worden uitgewerkt. Belangrijk is dat zowel het probleem op het dier als in de omgeving wordt aangepakt.
Wanneer men uitsluitend het dier behandelt, blijven eitjes, larven en cocons in de omgeving doorgroeien. Het probleem in de omgeving is vaak groter dan men vermoedt. Een vlooienprobleem is helaas niet in één uur op te lossen. Na behandeling kan het tot 2 weken duren voor alle vlooien op het dier en in de omgeving gedood zijn.

 • Advantage:
  Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen (98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood). Hiermee bereikt de vlo ook niet het stadium, waarin eitjes gelegd worden en wordt indirect een vlooienbesmetting in huis ook tegen gegaan.

 • Frontline spuitbus:
  Dit middel wordt door het goed bespuiten van de vacht van hond of kat aangebracht. Frontline doodt de vlooien binnen 24 uur. Frontline spray kan gebruikt worden vanaf de 2e levensdag van pup of kitten.

 • Advocate:
  Voor honden die lijden aan, of risico lopen op, gemengde parasitaire infecties:

  Voor de preventie en behandeling van vlooienbesmetting (Ctenocephalides felis), voor de behandeling van oormijtinfestatie (Otodectes cynotis), schurft veroorzaakt door Sarcoptes scabiei var. canis, demodicosis veroorzaakt door Demodex canis, voor de preventie van hartworm (L3 en L4 larven van Dirofilaria immitis) en voor de behandeling van infecties met gastro-intestinale nematoden (L4 larven, onvolgroeide en volwassen stadia van Toxocara canis, Ancylostoma caninum en Uncinaria stenocephala, volwassen Toxascaris leonina en Trichuris vulpis).
  Het product kan gebruikt worden als onderdeel van een behandelingsstrategie tegen door vlooien veroorzaakte allergische dermatitis

 • Stronghold
  De toedieningsvorm van stronghold is te vergelijken met advantage en frontline pipetten alleen de werking is veel breder het werkt namelijk ook tegen: •volwassen vlooien •vlooien eieren •oormijt •spoelwormen •haakwormen •hartworm Het mag al vanaf 6 weken leeftijd gebruikt worden.

Voor bestrijding van de vlooien in het huis hebben wij Mand- en tapijtspray. Dit doodt zowel de volwassen vlooien, als de eitjes en larfjes. Dit laatste is het meest van belang bij het tegen gaan van een vlooienbesmetting.
Voor bestrijding van de vlooien op het dier zijn er ook nog steeds vlooienbanden, vlooienpoeder en dergelijke. Deze hebben als nadeel ten opzichte van de genoemde moderne middelen dat ze veel trager werken en de vlo pas doden nadat deze bloed gezogen en eitjes gelegd heeft.
Bij alle traagwerkende middelen tegen volwassen vlooien is combinatie met Program of met een bestrijdingsmiddel in het huis altijd noodzakelijk.
Bij een juist gebruik zijn alle genoemde middelen veilig, Frontline mag al in het nest gebruikt worden, Advantage vanaf 8 weken en Program vanaf 6 weken leeftijd.

Welke keuze u maakt uit de beschikbare vlooienbestrijdingsmiddelen hangt af van de huiselijke situatie en van uw persoonlijke voorkeur.
Aarzelt u niet hierover ons advies te vragen. Zowel de dierenartsen als de assistentes kunnen u informeren.

 


naar boven