h + k

>

allergie

>

dier

 

  home | dier | patiënt | kliniek & faciliteiten | wij | info

 

Inleiding

Allergieen of overgevoeligheids reakties zijn een belangrijke oorzaak van jeuk en huidklachten bij onze huisdieren. De verschijnselen varieren van af en toe een beetje jeuk tot onophoudelijk bijten, likken en krabben, soms tot bloedens toe.

Oorzaak

De problemen worden veroorzaakt doordat het dier overgevoelig is voor bepaalde stoffen in zijn omgeving. Het best valt dit te vergelijken met hooikoorts bij de mens, ook hier is sprake van een allergische reaktie op huisstof, graszaad en dergelijke. Bij honden blijken huisstof(30%), huisstofmijten, mens(40%)- en katte(30%)-huidschilfers en grassen(21%) het vaakst de boosdoener. In 59% van de dieren werd een gevoeligheid voor meerdere allergenen vastgesteld. Ook van het voedsel wordt veel gezegd dat dit allergieen zou opwekken. Dit is inderdaad mogelijk, maar uit onderzoek blijkt dat dit toch maar voor een klein deel van alle overgevoeligheidsreakties verantwoordelijk is. Als een dier in kontakt komt met een stof die niet in zijn lichaam thuis hoort reageert hij hierop met een afweer reaktie. Bij een allergische reaktie gebeurt dit ook, maar dan heel sterk. Er is dus sprake van een soort paniekreaktie van het lichaam op een betrekkelijk onschuldige stof. Waarom dit gebeurt is nog niet helemaal duidelijk, maar de gevolgen zijn duidelijk zichtbaar: jeuk !!

Verschijnselen

Het meest opvallende verschijnsel is natuurlijk jeuk. Terwijl dieren met vlooien vaak alleen jeuk hebben bij hun staart en op hun rug, zie je hier vooral jeuk aan kop, oorschelpen, poten en buik. De dieren likken en knagen aan hun poten en tussen hun tenen, schuren met de kop over de grond en krabben aan buik en oren. De huid kleurt door de voortdurende irritatie zwart en er zitten soms kleine puistjes op, die later openbarsten en kleine korstjes vormen.

Voorkomen

Allergieen komen voor bij alle rassen, maar bij sommige rassen zien we duidelijk meer problemen dan bij andere. Voorbeelden zijn Lasa Apsos, Schnauzer, Retriever (Golden, Labrador), Terriers (West Highland White, Cairn, Jack Rusell en Foxterrier), Duitse Herder, Boxer, Dalmatische hond en Poedels.

Diagnose

De meeste dieren met jeuk hebben geen allergie. De belangrijkste oorzaak voor jeuk blijven vlooien. Ook luizen, teken, vachtmijten en schimmels kunnen huidklachten geven. Bovendien bestaan er ziekten van de huid zelf. Om vast te stellen of een dier allergisch is het dus van belang eerst alle andere oorzaken voor de huidproblemen uit te sluiten. Om een voedingsallergie uit te sluiten kunnen we het dier gedurende zes weken dieetvoeding laten eten. Is er verbetering dan is een voedselallergie waarschijnlijk. Hiernaast kunnen we bij honden, net zoals bij mensen, een allergie test doen. We scheren dan een stukje huid kaal en spuiten hier een aantal stoffen in waarvan bekend is dat ze vaak problemen geven. Na een twintig minuten kunnen we de test aflezen. Op deze wijze zien we niet alleen of een dier allergisch is, maar ook waarvoor. Kosten 175 gulden of 79.55 euro.

1) Nadat de huid voorzichtig is geschoren, geven we de injectieplaatsen aan

2) De injectienaalden vullen en klaarleggen.

3) Na injectie wachten we 15-20 minuten en meten met een kwaddelmeter de kwaddelgrootte.

 

Behandeling

Hebben we eenmaal vastgesteld dat uw dier allergisch is dan zijn er verschillende manieren om dit te behandelen. Met medicijnen is het goed mogelijk om de klachten de kop in te drukken. Het is echter niet zo dat dit tot blijvende genezing leidt. Uw dier zal dus levenslang af en toe medicijnen nodig hebben. Een tweede manier van behandelen is desensibiliseren. We moeten dan eerst weten wat precies de allergie veroorzaakt, dus doen we een allergie test. Vervolgens wordt de patient gedurende enkele maanden ingespoten met een toenemende dosis van de stof die de problemen veroorzaakt. Op deze wijze hopen we het lichaam aan de stof te laten wennen, waardoor na verloop van tijd de allergie afneemt. U heeft hierbij ongeveer 70% kans op succes. Een nadeel van deze methode is dat het tamelijk prijzig is (356,- gulden of 161,80 euro). Slaagt deze methode dan is het dier meestal voor lange tijd van zijn probleem verlost. Soms is het nodig om de behandeling op een later tijdstip te herhalen. Heeft het dier een voedselallergie dan is het zaak een soort voer te kiezen waarbij de klachten wegblijven. De simpelste oplossing is levenslang speciaal dieetvoer te geven.

Erfelijkheid

Uit het feit dat bepaalde rassen duidelijk meer problemen hebben mogen we aannemen dat het in zekere mate erfelijk bepaald is. Inmiddels is ook gebleken dat sommigen lijnen binnen een ras meer problemen hebben. Het is raadzaam terughoudend te zijn met fokken met allergische dieren.

Samenvatting

Huidklachten zijn een veel voorkomend probleem bij huisdieren. Allergieen zijn niet de belangrijkste reden hiervoor, maar geven wel langdurige klachten. Ieder dier dat verdacht wordt van een allergie dient goed onderzocht te worden om andere oorzaken uit te sluiten. Is eenmaal vastgesteld dat een dier allergisch is dan zijn er verschillende behandelingswijzen mogelijk. Wel moeten we ons realiseren dat het vaak levenslang een probleem voor het dier en zijn baasje blijft.

naar boven