hond

>

blaassteen

>

dier

 

  home | dier | patiënt | kliniek & faciliteiten | wij | info

 

Blaasgruisproblemen bij de hond

Hoe ontstaan blaasgruisproblemen?

Blaasgruisproblemen kunnen ontstaan als gevolg van kristalvorming in de urine. Wanneer urine sterk geconcentreerd is, kunnen kristallen neerslaan en zelfs verder groeien tot stenen. De aanwezigheid van kristallen in de urineblaas kunnen de blaas irriteren en aanleiding geven tot problemen. De hond kan pijn krijgen bij het plassen, zal vaker willen plassen dan normaal, of bloed in de urine hebben. Wanneer de blaassteen de plasbuis verstopt, is het zelfs mogelijk dat de hond helemaal niet meer kan plassen. In dit geval is een spoedvisite aan de dierenarts noodzakelijk.

Verschillende soorten blaasstenen

Bij de hond kunnen verschillende soorten blaasstenen voorkomen. Blaasstenen kunnen o.a. bestaan uit struviet, calciumoxalaat, ammoniumuraat of cystine. Daarnaast kunnen blaasstenen ook zijn samengesteld uit meerdere soorten kristallen. De verschillende typen blaasstenen ontstaan onder verschillende omstandigheden en elk type blaassteen vereist een specifieke behandeling.
Calciumoxalaatstenen bij de hond
Bij uw hond zijn blaasstenen waargenomen, die zijn samengesteld uit calciumoxalaat. Calciumoxalaatstenen ontstaan als er grote hoeveelheden calcium en oxalaat in de urine aanwezig zijn.

De behandeling van Calciumoxalaatstenen

Afhankelijk van de ernst van de klachten zal de dierenarts uw hond leefregels, medicijnen en/of een aangepast dieet voorschrijven.
1. Operatie
Bestaande Calciumoxalaatstenen kunnen niet opgelost worden en moeten operatief verwijderd worden.
2. Medicijnen
Indien de dierenarts medicijnen heeft voorgeschreven, is het belangrijk om zijn instructies goed op te volgen, ook als de klachten ogenschijnlijk zijn afgenomen.
3. Algemene maatregelen
Om te voorkomen dat de urine van de hond erg geconcentreerd wordt, is het aan te raden uw hond te stimuleren om veel te drinken door altijd vers drinkwater klaar te zetten. Door de hond iedere dag voldoende keren uit te laten, zal de urine minder geconcentreerd worden.

Dieet

De kans is groot dat blaasgruis zich opnieuw ontwikkelt indien geen maatregelen worden genomen. Na behandeling door de dierenarts verdient het dus aanbeveling te voorkomen dat zich opnieuw stenen ontwikkelen. Met andere woorden: preventie!

Voorde preventie van Calciumoxalaatstenen bij de hond heeft Leo de volgende SPECIFIC dieetvoeding:

 

 

Naam

Type voer

Verpakking

Code

 

SPECIFIC Nierproblemen

Droog

zak a 3 of 10 kg CKD

CKD

 

SPECIFIC Nierproblemen

Nat

canflex a 300 g

CKW

Hoewel de aanbevolen SPECIFIC diëten oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor honden met nierproblemen, zijn deze diëten dankzij het lage eiwitgehalte en het veroorzaken van de juiste zuurtegraad van de urine ook bij uitstek geschikt voor de preventie van Calciumoxalaatstenen bij de hond.

Belangrijkste kenmerken van deze diëten:

  • Het eiwitgehalte is verlaagd.
    Oxalaat kan in het lichaam gemaakt worden uit het aminozuur glycine, dat in eiwit voorkomt. Door het verlaagde eiwitgehalte krijgt de hond minder glycine binnen, waardoor er minder oxalaat gemaakt kan worden.

  • Het calciumgehalte is verlaagd, waardoor er minder calcium in de urine wordt uitgescheiden en er minder kans is op het ontstaan van calciumoxalaat.

  • De diëten zorgen voor een iets verhoogde urine-pH, waardoor de kans op calciumoxalaatstenen kleiner is.

Naast de hierboven genoemde specifieke richtlijnen-ter preventie van calciumoxalaatvorming, geldt eveneens het algemene advies kristalvorming tegen te gaan door de hond via de voeding veel water te geven. Hierdoor zal het urinevolume toenemen en de urine minder geconcentreerd worden. Een verhoogde wateropname kan bereikt worden door de hond een natte voeding (canflex) te geven of door de droge brokjes te weken in water.

Belangrijk

  • Zorg elke dag voor vers en schoon drinkwater.

  • Het geven van 'bijvoeding' of 'extraatjes' verstoort de balans van dit dieet en daarmee het succes van de behandeling.

 
naar boven