hond

>

leishmaniasis

>

dier

 

  home | dier | patiënt | kliniek & faciliteiten | wij | info

 

Leishmaniasis bij de hond

Leishmaniasis is een ziekte, die vooral bij de hond en heel soms bij de mens en kat voorkomt en wordt veroorzaakt door een ééncellig diertje (protozo). Deze parasiet wordt voornamelijk door een zandvlieg overgebracht.
Deze vliegjes zijn zeer klein 2-3 mm.
Honden worden dus veel vaker besmet dan mensen.
Deze zandvlieg komt niet in Nederland voor, maar wel in het gebied om de Middellandse Zee ( griekenland 40% van de honden besmet), Portugal en Zuid-Amerika.

Verschijnselen:

De ziekte komt vaak pas na een lange tijd (enkele jaren) tot uiting.
Wat vooral opvalt is dat de hond geen eetlust heeft en sterk vermagerd. De patient wordt vaak symmetrisch kaal en krijgt een schilferende huid met knobbels en zweren. Men ziet vergroting van lever, milt en lymfeklieren, misvormde nagels, ontstekingen aan de ogen, hoesten, diarrree, nierfalen, bloedarmoede, neusbloedingen, vermageren en/of kreupel lopen.

Prognose:

Matig, honden reageren vaak slecht op de therapie de ziekte is daarom in het algemeen moeilijk te genezen.

Preventie:

Gaat men op vakantie in bovenbeschreven gebied dan kan men de hond na zonsondergang (zandvliegjes zijn vooral bij schemerlicht actief) het beste binnenshuis houden (muskietengaas). Verder kunt U de hond sprayen met frontline en sinds kort is er een tekenband scalibor die ook tegen zandvliegjes werkt, de ideale band voor op vakantie.

 

naar boven