hond

>

loops

>

dier

 

  home | dier | patiënt | kliniek & faciliteiten | wij | info

 

Loopsheid

Loopsheid

Teven worden gemiddeld twee keer per jaar loops. De eerste loopsheid bij een jonge hond mag tussen de zes en vijftien maanden verwacht worden. Het meest opvallende verschijnsel van de loopsheid is de uitvloeiing. Deze duurt ongeveer drie weken en is in het begin helderrood van kleur. Rond de twaalfde dag na het begin van de uitvloeiing is de teef bereid om zich te laten dekken. De reu toont vaak al eerder interesse, maar wordt tot dit moment afgesnauwd. Na de dekking volgt een zwangerschap van 63 dagen. Het aantal jongen kan varieren van een tot wel zestien. In het algemeen is het zo dat grotere honden ook grotere nesten krijgen.

Geboortebeperking

Er zijn meerdere redenen om loopsheid of drachtigheid bij de teef te voortkomen. De uitvloeiing of de aantrekkelijkheid voor reuen kan zeer hinderlijk zijn. Ook moet de hond steeds in de gaten gehouden worden om een ongewenste dekking en de hieruit resulterende pups te voorkomen. Een nestje pups is leuk, maar vraagt om veel ruimte, tijd en aandacht in huis. Bovendien moet er een goed tehuis voor worden gezocht, wat niet altijd meevalt.

Prikpil

Er zijn twee manieren om loopsheid te voorkomen bij de teef. De eerste is door middel van hormonen, de zogenaamde prikpil. De teef krijgt hierbij een hoge dosis hormonen ingespoten, waardoor ze vijf tot zes maanden niet meer loops zal worden. Hierna moet deze injectie elk half jaar herhaald worden. Bijwerkingen van deze hoge dosis hormonen zijn onder andere een toenemende kans op melkklier kanker en een verhoogde kans op een baarmoederontsteking. Vooral bij langdurig prikpilgebruik neemt het risico sterk toe. Deze prikpil doen wij alleen op uitdrukkelijk verzoek van de eigenaar.

Sterilisatie

De tweede oplossing is een "sterilisatie"(= een castratie). Hierbij worden de eierstokken en eventueel de baarmoeder weggenomen. De hond wordt dan nooit meer loops omdat de hormoonbron, de eierstok, is weggenomen.
Als een sterilisatie op jonge leeftijd, liefst na de 1e loopsheid, wordt uitgevoerd biedt deze ingreep een goede bescherming tegen melkklierkanker en baarmoederontstekingen. Ook is het goedkoper dan levenslang de prikpil geven.
Wilt u uw teef laten steriliseren dan is de tijd tussen de loopsheden de beste periode.
Het is niet nodig om het dier eerst een keer een nestje te laten krijgen.

Ongelukje

Als uw teef ondanks alle goede zorgen toch nog een ongelukje heeft gehad en per ongeluk ongewenst is gedekt, is het nog mogelijk de hond direkt te laten steriliseren. Deze methode is 100% effectief.
Ook bestaat de mogelijkheid om de hond een soort morning-after prik te geven. Deze bestaat uit twee injecties die op de derde en vijfde dag na de dekking gegeven moeten worden. Helemaal betrouwbaar is deze methode niet, in ongeveer 3% van alle gevallen krijgt de hond toch nog een of meer puppies. Bovendien kan deze morning-after prik als nare complicatie een baarmoeder ontsteking tot gevolg hebben. Daarom is voorkomen ook hier veel beter dan 'genezen'. Denkt U dus tijdig aan de anti-loopsheid preventie, voordat uw hond U verblijdt met een onverwachte gezinsuitbreiding..

naar boven