hond

>

osteochondritis

>

dier

 

  home | dier | patiënt | kliniek & faciliteiten | wij | info

 

Oorzaak

Osteochondritis dissecans, afgekort OCD, is een aandoening van het gewrichtskraakbeen. Tijdens de groei en rijping van dit kraakbeen treedt een storing op waardoor er eilandjes kraakbeen van een slechte kwaliteit kunnen ontstaan. Deze kunnen geheel of gedeeltelijk loskomen van hun ondergrond, gaan zwerven in het gewricht, en hierdoor kreupelheid veroorzaken.

Voorkomen

OCD komt vooral voor bij jonge honden van de grotere rassen. De honden zijn meestal tussen de 6 maanden en 2 1/2 jaar oud als de ziekte wordt vastgesteld. De ziekte is een van de belangrijkste oorzaken van kreupelheid bij jonge honden. Alle gewrichten kunnen aangetast worden, maar schouder, elleboog, knie en hak worden het vaakst getroffen.

Diagnose

Het eerste verschijnsel is kreupelheid. Soms zijn meerdere gewrichten bij een dier tegelijk aangetast. Het is dan moeilijk om te zien welke poot de meeste problemen geeft. Bij onderzoek vinden we pijn bij strekken en buigen, overvulling en soms knapt het gewricht tijdens het bewegen. Op rontgenfoto's is het losse stuk meestal goed te herkennen, bij twijfel kunnen contrastfoto's uitkomst bieden. Bij deze laatste wordt het gewricht ingespoten met een contrastvloeistof waardoor oneffenheden in het kraakbeen beter zichtbaar worden.

Behandeling

Bij jonge honden waar de stukjes nog niet los liggen kan rust en een aangepast dieet soms tot genezing leiden. Dieren die langer dan 6 weken kreupel lopen, of waarbij er losse stukken op foto's gevonden zijn moeten worden geopereerd. Bij de operatie worden losse stukken en slechte plekken kraakbeen verwijderd en wordt het gewricht weer zo glad mogelijk gemaakt. De vooruitzichten na de operatie hangen af van de ernst van het letsel en ook van het gewricht dat is aangetast. OCD in de schouder heeft goede vooruitzichten, OCD in de hak leidt meestal tot permanente problemen.

Erfelijkheid

OCD komt bij sommige rassen meer voor dan bij andere en binnen die rassen vaker in bepaalde lijnen. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat de ziekte erfelijk is. Dit betekent dat dieren met OCD voor de fok uitgesloten zouden moeten worden.

Preventie

Naast erfelijke faktoren speelt ook de voeding een rol bij het ontstaan van OCD. Met name overvoeren en een hoge (extra) kalkgift kan bij dieren die er toch al aanleg voor hebben de problemen verergeren. Neem daarom kontakt op met uw dierenarts of de leverancier van uw voer voor een gezond voedingsadvies.

naar boven