kat

>

algemeen

>

dier

 

  home | dier | patiënt | kliniek & faciliteiten | wij | info

 

DE KAT

De kat is een dier dat al duizenden jaren door de mens als huisdier wordt gehouden. In het oude Egypte stond zij hoog in aanzien, getuige de vele katte mummies die bewaard zijn gebleven. Waarom mensen katten als huisdier zijn gaan houden is onbekend, maar het is redelijk om aan te nemen dat katten in het begin gebruikt werden om ongedierte te bestrijden. Later is men ook z'n kwaliteiten als huisgenoot gaan waarderen.

Rassen

Zoals met al onze huisdieren zijn er ook bij de kat vele rassen ontstaan, met elk hun eigenaardigheden. Het meest voorkomende kattenras in Nederland is de Europese korthaar, ook wel huis- of straatkat genoemd. Ze zijn er in allerlei kleuren en formaten. Hiernaast zijn er perzen met hun lange haren en platte neus, Siamezen en Abessijnen met hun spitse koppen en ranke bouw, heilige Birmanen met hun witte voetjes enzovoorts.

Verzorging

Katten stellen niet veel eisen aan hun verzorging. Een schone kattenbak, een mand op een warm plekje, schoon drinkwater en op tijd wat eten en uw poes is tevreden.
Het voedsel moet wel geschikt zijn voor katten. Katten zijn echte vleeseters die een hoogwaardige voeding nodig hebben. Als katten van de tafel mee eten of bijvoorbeeld hondenvoer eten kunnen ze ernstige vitamine tekorten krijgen. Geef uw kat dus kattenvoer, er is keus genoeg. De kattenbak moet dagelijks verschoond worden. Katten kunnen besmet zijn met toxoplasmose, een darmparasiet, die ook bij mensen klachten kan geven en zeer gevaarlijk is voor het ongeboren vrucht. Dus een zwangere vrouw kan beter niet de kattenbak schoonmaken. De infectie wordt overgebracht via sporen in de ontlasting van de kat. Als u de bak dus dagelijks verschoont loopt u minder risico.
Poezen doen hun best om hun vacht netjes op orde te houden, maar langharige dieren moeten dagelijks helemaal geborsteld worden, omdat anders hun vacht vervilt. Zorg voor een goede vlooienbestrijding en ontworm uw kat regelmatig, dwz in ieder geval elk halfjaar. Geef ze een krabpaal, dan kunnen ze hun nagels scherpen zonder het meubilair te vernielen.

Kind en poes

Katten zijn heerlijke speelkameraadjes voor kinderen. Er zijn echter wel een paar zaken waar u op moet letten. Zorg dat het dier ingeent , ontwormd en vlooienvrij is. Hou altijd toezicht als uw kind met dieren aan het spelen is. Kleine kinderen weten niet altijd wat ze wel en niet met hun huisdier kunnen doen. Zeker bij oudere dieren die geen kinderen gewend zijn, is het goed om extra op te letten. Mocht uw kind desondanks gekrabt of gebeten worden door een kat ontsmet de wond dan direkt. Merkt u dat de wond dik, warm en pijnlijk wordt dan is er sprake van een ontsteking en kan het verstandig zijn om de huisarts in te schakelen.

naar boven