kat

>

geboortebeperking

>

dier

 

  home | dier | patiënt | kliniek & faciliteiten | wij | info

 

Krols

De meeste mensen die een jonge kat nemen staan er niet bij stil dat het leuke jonge diertje wat zij gekregen hebben al na 6 tot 9 maanden geslachtsrijp is. Op deze leeftijd worden poezen voor de eerste keer 'krols' en gaan katers 'stinken. Poezen worden dan zeer aantrekkelijk voor katers die op het liefdespad zijn. Indien geen maatregelen worden getroffen leiden zelfs kortstondige ontmoetingen tussen beide geslachten tot een vaak onverwachte gezinsuitbreiding 9 weken later.

Voorkomen krolsheid

De verschijnselen van 'krolsheid' bij de poes zijn: over de grond liggen rollen, poes is zeer aanhalig, ligt languit met het achterwerk omhoog, gaat zeer luidruchtig miauwen en zal proberen naar buiten te komen om achter de katers aan te gaan. Krolsheid, en ook het krijgen van jongen , kunt u tijdelijk voorkomen door het geven van 'de pil'. Deze is verkrijgbaar bij de dierenarts en moet een keer per week worden gegeven. Zeer grote nadelen zijn het 'vergeten te geven' of het ongemerkt uitbraken van de pil, waardoor poes toch onverwacht zwanger wordt. Voor langdurig gebruik als middel voor geboortebeperking is 'de pil' minder geschikt omdat er na jarenlang gebruik vaak gezwellen (kanker) in de melkklieren ontstaan. Ook neemt de kans op baarmoeder ontsteking sterk toe.

Sterilisatie

Veel beter is het dan ook om te poes te laten 'steriliseren'. Door een operatie worden dan beide eierstokken verwijderd waardoor de poes niet alleen onvruchtbaar wordt, maar ook geen tekenen van krolsheid meer gaat vertonen. De operatie is een betrekkelijk geringe ingreep en de poes kan vaak dezelfde dag weer naar huis. Poezen kunnen gesteriliseerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Heeft de poes een nestje gehad , dan kunnen zij al na 10-14 dagen weer krols worden. Het beste is dan de poes ca 3-4 weken na het krijgen van dejongen te steriliseren. Dat het voor poes beter zou zijn om eerst een nestje te krijgen is helaas een hardnekkig fabeltje. Gezien het grote aantal eendags-nestjes wat jaarlijks ter euthanasie wordt aangeboden is bovendien de kans dat U niet tijdig een nieuw tehuis voor de jongen kunt vin- den niet onaanzienlijk, zeker tegen de vakantietijd.

Kastratie kater

Katers worden geslachtrijp als zij 6 tot 9 maanden oud zijn. Vanaf deze leeftijd kunnen zij de neiging krijgen overal tegen aan te plassen (het zgn. sproeien). Ook krijgt hun urine een doordringende 'katerlucht'. De kater is veel op pad en weinig huiselijk meer. Bij terugkomst zitten de katers vaak onder de krabben en abcessen tengevolge van hun luidruchtige nachtelijke gevechten. Tijdens hun soms meerdaagse zwerftochten steken de katers vele drukke wegen over en wordt een groot aantal van hen aangereden. Om deze redenen worden de meeste katers gekastreerd zodra zij 6 tot 8 maanden oud zijn. De kater blijft dan veel huiselijker en gezonder.

naar boven