kat

>

melkkliergezwel

>

dier

 

  home | dier | patiënt | kliniek & faciliteiten | wij | info

 

MELKKLIERGEZWELLEN

Melkkliergezwellen zijn vaak voorkomende gezwellen bij de kat. Ze kunnen soms goedaardig maar vaker zijn ze heel kwaadaardig. Bij de poes voelen we knobbeltjes onder de buik in de buurt van de tepels. 1VVoorkomen0V De aandoening komt bijna alleen bij poezen voor. De dieren zijn vaak van middelbare leeftijd (+/- 7 jaar) als de eerste knobbeltjes ontstaan. Poezen die jong gesteriliseerd zijn, dat wil zeggen voor de derde krolsheid, lopen veel minder risico. Dieren die veel met antikrolsheid preparaten (de pil bijvoorbeeld) behandeld zijn hebben meer kans op problemen. Het maakt niet uit of de poezen jongen gehad hebben.

Oorzaak

De oorzaak is, zoals bij ieder gezwel, een ontsporing van de normale celgroei. De groei van cellen wordt door het lichaam strak in de hand gehouden. Er mogen niet te veel of te weinig zijn. Bij tumoren gaat de groei ongeremd door met alle gevolgen hiervan. Dat hormonen bij het ontstaan van melkliergezwellen een belangrijke rol spelen blijkt uit het feit dat jong gesteriliseerde katten bijna nooit gezwellen krijgen, terwijl niet gesteriliseerde dieren vaak tumoren ontwikkelen. Het geven van extra hormonen (zoals de poezepil) doet het risico flink toenemen.

Diagnose

Het is niet zo moeilijk om vast te stellen of een dier gezwellen in de melkklieren heeft. Onder de buik zijn dan in de buurt van de tepels onderhuidse knobbels voelbaar. Het is helaas niet mogelijk om aan de buitenkant te zien of een knobbel goed- of kwaadaardig is. Een extra probleem is dat melkkliergezwellen goedaardig kunnen beginnen, maar later toch kwaadaardig kunnen worden. Bij katten is het merendeel van de gezwellen zeer kwaadaardig, zeker bij oudere dieren die de pil gehad hebben. Bij het onderzoek letten we op grootte, plaats, aantal en verplaatsbaarheid van de knobbels. Het is mogelijk om door het wegnemen en het weefsel te laten onderzoeken door middel van een naaldbiopt. Bij een niet gesteriliseerde poes met een goedaardig gezwel aan de melklieren is vaak sterilisatie voldoende om het gezwel te laten verdwijnen. Bij gesteriliseerde katten die vanwege huidproblemen megestrolacetaat krijgen kunnen ook goedaardige gezwellen ontwikkelen, vaak is het stoppen met deze medicijnen voldoende om deze gezwellen te laten verdwijnen. Bij kwaadaardige gezwellen van de melkklieren kunnen we lymfeklieren en longen op eventuele uitzaaiingen controleren. Dit kan door de lymfeklieren te betasten, een stukje weefsel met een naald weg te nemen, of, bij de longen door middel van röntgenfoto's.

Behandeling

Als er al uitzaaiingen aanwezig zijn is genezing niet meer mogelijk. In sommige gevallen is het wel mogelijk om door een operatie of een chemokuur het leven van de patiënt te verlengen en de pijn te verlichten. Helaas is het niet mogelijk om met zekerheid vast te stellen dat er geen uitzaaiingen zijn. In een vroeg stadium zijn ze zo klein dat ze niet op te sporen zijn. Zijn er geen uitzaaiingen te vinden, dan is behandeling zinvol. Zeker bij kwaadaardige tumoren geldt dat hoe eerder ze weggehaald worden, des te groter de kans op genezing is. Het is een fabeltje dat gezwellen harder gaan groeien als er aan geopereerd wordt en dat je ze daarom beter kunt laten zitten. Bij de operatie worden de tumoren met omringend weefsel ruim weggenomen om zeker te zijn dat al het afwijkende weefsel verwijderd is. Meestal zullen we proberen om een complete melklijst te verwijderen. Dit betekent dat we alle melkklieren aan een kant wegnemen. Op deze wijze voorkomen we dat we weefsel laten zitten dat ook kan ontaarden

naar boven