>

 

kliniek & faciliteiten

chirurgie

 

  home | dier | patiënt | kliniek & faciliteiten | wij | info

 

chirurgie

De ochtenden zijn gereserveerd voor operaties welke we alleen op afspraak doen. De meest voorkomende operaties zijn kastraties katten, honden, knaagdieren, fretten. Zowel de mannelijke als vrouwelijke dieren worden altijd gekastreerd en nooit gesteriliseerd. Het verwarrende is echter dat de operatie bij vrouwelijke dieren vaak sterilisatie genoemd wordt wat feitelijk onjuist is omdat de eierstokken altijd verwijderd worden.

KASTRATIE TEEF

de buik is geschoren

De buik van de hond wordt eerst met een tondeuse en daarna met een scheermesje helemaal kaal geschoren.

Klik op een foto om deze vergroot te bekijken.

 

buikhuid wordt steriel gemaakt

Nadat de hond geschoren is, wordt de buikhuid zoveel mogelijk steriel gemaakt; eerst met spitritus en daarna met betadine.

eerste snee

Daarna wordt er een steriel afdekdoekje op de buik gelegd, hierin wordt een gat geknipt dat iets groter wordt dan de buikwond. Hierna wordt een snee gezet met een scapelmesje in de buikhuid., het losmazig bindweefsel wordt met een schaar vrijgeprepareerd, dan wordt er een klein sneetje in de linea alba(de peesplaat precies in het midden van de buik) gemaakt waarna deze verder wordt opengeknipt.

eierstok

De linker baarmoederhoorn wordt opgezocht. Aan het begin van de hoorn diep in de buik zit de eierstok vast, deze moet worden afgebonden.

baarmoederhoorn

Nadat de eierstok is afgebonden wordt deze los geknipt en naar buiten gehaald, hierna wordt een ligatuur om de baarmoederhoorn gelegd, de eierstok en een gedeelte van de baarmoederhoorn kan dan worden verwijderd.

schematische tekening

Hierna doen we hetzelfde met de rechter baarmoederhoorn en eierstok.
In de figuur hiernaast zien we een schematische tekening van de operatie.

buikspier hechten

De buikspier wordt gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. (vicryl 0).

losmazig bindweefsel

Het losmazig bindweefsel wordt gehecht

huid hechten

Als laatste wordt de huid gehecht (vicryl 3-0), dit doen we subcutaan dwz net onder de huid. Dit heeft als grote voordeel dat men de hechtingen niet ziet en de hond er dus niet bij kan. Het lijkt of de huid tegen elkaar is geplakt, dat geeft een heel mooi resultaat..

verwarmingslamp

De hond komt nu bij onder een verwarmingslamp.
Het is heel belangerijk dat een dier dat onder narcose is niet te veel afkoelt.

KASTRATIE RAT

vier ratjes komen bij van de narkose

Belangerijk bij de kastratie bij een knaagdier is dat het lieskanaal wordt dichtgehecht, deze is nl erg wijd.
Bij de foto hiernaast komen vier ratjes bij van de narcose.

Ander veel voorkomende operaties zijn: wratten, gezwellen ( van goedaardig tot zeer kwaadaardig ) verwijderen, navelbreukjes, bijtwonden, blaasstenen verwijderen etc.

ratjes met een gezwel

Heel belangerijk bij een klein dier is dat het niet afkoelt tijdens de narcose, vandaar dat dit ratje ingepakt is met isolatiemateriaal. Bij dit ratje moet een gezwelletje aan de kop worden verwijderd.

naar boven